lauantaina, toukokuuta 17, 2014

Naiskuvaajien otoksia

Viime postauksen tein Signe Branderin syntymäpäivänä ja mainitsin, että hänen aikanaan, eli 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa naisvalokuvaajia oli useampia. Mutta miten paljon heitä oli?

Kävin läpi vanhoja visiittikorttejani ja poimin sieltä kaikki ne, joissa kuvaamon nimessä esiintyi naisen nimi. Löysin kortteja ympäri Suomea:

Anna Elfvengrén, Tampere
Elise Kaarola, Käkisalmi
Wivi Arnos, Turku
Anna Blomberg, Porvoo
Ina Roos, Helsinki
Natalia Linsën, Porvoo
Maria Hirn, Turku
Fanny Hjelm, Kotka
Ina Liljeqvist, Oulu
Sofia Hjerpe, Laihia
Julia Widgrën, Vaasa
Marie Höegh, Hanko
Betty Paqvalén, Joensuu
Tyyne Böök, Helsinki

Edellä olevista nimistä löysin Suomen valokuvataiteen museon sivulta Julia Widgrénin (1842-1917). Hänellä oli pitkä ja menestyksekäs ura Vaasassa, jossa toimi ateljeekuvaajana 1866-1904. Hänen kuvaamonsa oli erittäin suosittu ja sillä oli haaraliikkeitä muillakin paikkakunnilla. 

Minulle on yllätys, että nainen saattoi tuohon aikaan olla niin itsenäinen, että hänellä oli oma ateljee, jossa valokuvata asiakkaita. Mutta valokuvaajan työtä pidettiin käsityöläisammattina, minkä vuoksi valokuvaamossa työskentely oli naiselle säädyllinen tapa ansaita elatuksensa. Niinpä naisvalokuvaajia löytyi useista sen ajan kuvaamoista, joten heitä lienee ollut monia.

Seuraavassa on naiskuvaajien otoksia visiittikorteissani. Ensimmäisessä kuvassa vasemmalla on em. Julia Widgrénin otos. Keskellä olevassa Sofia Hjerpen kuvassa huvitti sen pienuus – onhan se Laihialta!


Kun jossain kuvassa näkyy henkilön nimi, se ilahduttaa kuten tamperelaisen Anna Elfvengrénin ottamassa kuvassa Emma Wirtanen.




Seuraavassa kuvassa keskellä olevan naisen on kuvannut Ina Roos Helsingissä. Kuvan takana kerrotaan, että hän on ingeriörskan Ina Strömberg.


Wivi Arnoksen ottama lapsikuva on terävä ja hyvälaatuinen.


Elise Kaarolan Käkisalmella ottamassa kuvassa on isä ja 10-vuotias poika. Kuvan takana lukee: Juho Kokko med yngsta barnet Ukko Pentti Kalervo Kokko. 10 åring


Seuraava kuva on porvoolaisen Anna Blombergin ottama hailakka kuva, jota on ehkä käytetty jossain virallisesti, sillä siinä on nähtävissä ilmeisesti poliisin leimaa. Etunimi on epäselvä, mutta todennäköisesti kuvassa on Ellen Bärlund vuonna 1893.


Tyyne Böökin kuvan nainen (alla) on Cecilia Sjöblom (Winter).


Kaikkia kuvia voi kysellä minulta, jos kiinnostaa. Olisi iloinen asia, jos joku vaikkapa löytäisi täältä esi-isänsä tai -äitinsä!

2 kommenttia:

  1. HEI!
    Vieläkö sinulla on näitä kuvia?

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiitos näistä! Ina Roosista joku voisi kirjoittaa enemmänkin, nettisivun tai paperikirjan. Hän aloitti valokuvaamisen Kristiinankaupungissa, ja muutti Helsinkiin vasta yli nelikymppisenä.
    Ilmajoella toimi myös nainen valokuvaajana, "Lydia Sellergren Latvalan talossa", ainakin vuoden 1912 tienoilla.

    VastaaPoista